Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Златолист и Преподобна Стойна

 Понякога има и странни моменти в живота, които дори не искаш да си обясняваш и върху които не искаш да разсъждаваш. Да, понякога е по-добре да послушаш нечий съвет или да направиш нещо, което са ти казали, а какво ще стане след това, не е толкова важно. Та така - на първата годишнина от сватбата ни една почти непозната жена ни каза да отидем до с.Златолист , по-точно до църквата, където е живяла и лекувала Преподобна Стойна. Нещата се подредиха така, че на път за Испания отделихме 2 дена и стигнахме до Мелник, където нощувахме, и съвсем естествено отидохме и до Златолист.


 Може да се каже, че нищо не знаехме за Преподобна Стойна и нищо не очаквахме. Посещението на подобно тайнствено място винаги те оставя с особено усещане и смесени чувства. Понякога се колебаеш дали да вярваш в чудесата, случили се на това място, дали да вярваш безрезервно на всички истории, които се разказват, а когато след години си в ситуация, в която чудото така и не се случва, вярата ти е подложена на сериозно изпитание, защото се питаш как така една и съща сила отсява хората и решава кой да бъде спасен и кой да не бъде...Но тези сложни житейски въпроси ще ги оставим за друга статия, а сега да се върнем в Златолист.


 Това е едно от местата в България, които оставиха неизличим спомен у нас и жадуваме скоро да се върнем там. Не са важни фактите, разстоянията, пътят и пр., а усещането да отидеш и да се докоснеш до мястото. Църквата се казва "Св.Георги" и в нея е живяла Преподобна Стойна. В двора е и гробът на пророчицата и лечителката, която е предшественик на Ванга. Преподобна Стойна е родена през 1883 г. в Хазантар, Сярско, Гърция. Още на 7 год. тя ослепява в следствие на едра шарка. На 16 год. й се явява Св. Георги и й казва да копае в двора, където ще намери икона и кандило, както и става.След това тя казва на сестра си да направят църква в двора, което и сторват с помощта на съседите, а Стойна прекарва в нея времето си до 1903 г. През същата година семейството като бежанци идват в град Петрич, а тя остава в църквата "Св.Георги"в Златолист до смъртта си през 1933 г.


 Безброй са историите за това как Преподобна Стойна е помогнала на много хора да се спасят от тежка и неизлечима болест. Те са разказани в "Житие на Преподобна Стойна от град Серес", написано от Зоя Петричка. 


 Храмът е малък и се отличава от всички останали с необичайните си и може да се каже неканонични стенописи, създадени от едва 11-годишния Теофил Минов. На единия от тях дяволът е впрегнал човек в каруца, на друг е изобразен светец с глава на кон.На втория етаж е стаичката, в която е живяла Преподобна Стойна. Тук и ние, както и почти всички посетители на храма, записахме желанията си в една тетрадка, която събира най-съкровените мечти и болки на хората, които идват тук от близо и далеч в търсене на спасение от земните си страдания и неволи. Църквата е построена през 1857 г., а е изографисана през 1876 год.


 Интерес предизвиква и чинарът в двора, на който има закачена люлка. Поверието гласи, че семейства, които нямат деца, трябва да се полюлеят на люлката, за да станат родители. Дървото е на 1300 години.


 Написаното от нас още не се е сбъднало и като всички обикновени люде и ние вярваме в чудеса, едва когато ги видим в живота си, но понякога моментът не е дошъл или пък висшите сили просто ни подлагат на изпитание-нас и вярата ни, за да са сигурни, че желанието ни е силно, искрено и безкористно. А вие вярвате ли в чудеса?


 До нови срещи, приятели!


 


 


следваща статия
Рупите и баба Ванга -Около България
Рупите и баба Ванга

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: