Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Из великолепната Западна България - III част

 След Ботевград поехме към Етрополе като нямахме представа нито колко е голямо градчето, нито има ли къде да се нощува в него, нито бяхме наясно какво да разгледаме. Поразровихме се в интернет и запазихме нощувка в хотелче с непроизносимо име, което на място узнахме, че би следвало да звучи "Екобико", а в последствие всъщност се оказа, че е Етобикок. Какво търсеше това странно название като име на хотел в Етрополе? Предстоеше да разберем, но не самата история, а историята на името.Самото хотелче е много, много уютно, обаче районът около него е доста западнал, за жалост. В непосредствена близост обаче е църквата.


 Етрополе е малко градче и още вечерта видяхме къде е музеят и часовниковата кула.


1.Исторически музей, гр.Етрополе


 Музеят, заедно с кулата и обновеното училище, образуват много приятно място за разходка. Самият музей е на два етажа и наистина е един от малкото, които сме разглеждали напоследък и който не е обновен по Европейски проект. Но това е без особено значение, защото находките в него са наистина ценни. В зала "Археология" има интересни факти за времето на траките , а също така могат да се разгледат фосили и скални образования на над 160 млн. години.Особено внимание е отделено на етрополските мъжки и женски носии от XIX век - изложени са също на първия етаж.  Вниманието ни бе привлечено и от уникалните за България бъклици, изработвани в градчето, както и етрополските "плескани яйца", изписвани с восък и украсявани с традиционни мотиви - цветя, бърдук, петел,кръст.


 Вторият етаж е посветена на Етрополската калиграфско-художествена школа от XVII век, на национално-освободителните борби, на дарителите и на видните етрополци, сред които се открояват Тодор Пеев и Христо Ясенов.


2.Етрополски манастир "Света Троица"


 Манастирът е гордостта на местните хора. Една жена, която ни упъти кое къде е и се подсмихна като спомена, че нищо кой знае какво няма за разглеждане, но също така добави, че непременно трябва да видим манастира. Той е изцяло реставриран и наистина е като перла в короната. На излизане от църквата видяхме гроба на архимандрит Хрисант, който е бил игумен в манастира и всъщност той и игумен Викентий с помощта на етрополци обновяват манастира през 1858 год. и тогава откриват плоча с надпис, показващ годината на създаването му - 1158 год. Хрисант е укривал Левски в манастира, а освен това е съхранил и книжнината на тази света обител.


3.Църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", с.Добърско


 Последното място, което посетихме в днешния ден, беше църквата в село Добърско. За това да се запази непокътната е помогнал начинът, по който изглежда - отвън прилича на къща, нямало е кръст и камбанария и така по време на турското робство никой от поробителите не й е объръщал внимание, просто защото не е подозирал, че това е църква. Самите стенописи години наред са били покрити с черен слой, който е премахван в продължение на 10 год. Самите стенописи не са реставрирани - след като са били открити, се е видяло, че те са изцяло съхранени. Няма как да не кажем, че най-известният стенопис е този, за който се казва, че Исус е изобразен в ракета. 


 В двора има чешма и се вярва, че водата й лекува очни болести. По-интересното е, че се смята, че именно тук са спрели ослепените Самуилови войници, за да намерят лек за избодените си очи.


 Денят ни приключи в Банско - любимо мое градче, а къщата за гости "Банско вила-Златева къща" https://banskovilla.com  , която избрахме в последния момент, се оказа най-подходящото възможно място за отпускане на финала на днешното ни пътешествие - уют, автентична атмосфера, камина, вкусна храна и много отзивчив сервитьор, с когото си побъбрихме като със стар приятел, с когото се срещаме след години. Механичката прилича на етнографски музей, а двете камини топлят и тялото, и духа, а банските гозби и червеното вино направо ни разтопиха... Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: