Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Интерпретативен маршрут "Птици" в Странджа

В днешния топъл ден –07.03.2020 г., при цели 22 градуса, поемаме на юг от Бургас в посока село Синеморец – любимо наше местенце, което не бяхме виждали от лятото. Преди това бях прочела за 5  маршрута в Странджа и понеже вече беше обяд, избрахме най-краткия от тях -"Птици".Изброявам и останалите, в случай, че ви стане интересно и решите да ги преминете:


Интерпретативен маршрут с. Бръшлян Билките на Странджа планина е с изходна точка центъра на с. Бръшлян. Маршрутът е с дължина 5,5 км.Продължителността на маршрута е 5 часа


Интерпретативен маршрут „Хищници” с начална точка с. Заберново. Той е дълъг 6 км, които се изминават за 4 часа.Към юни 2020 г. намерихме информация, че пътеката се обновява от ПП "Странджа" и "Инфо Пойнт".


Интерпретативен маршрут „Прилепи в гората” е дълъг 5,5 км. Началната му точка е до гр. Малко Търново. Изминава се за около 3-5 часа.


Интерпретативен маршрут с. Синеморец – „Птици“ тръгва от с. Синеморец.Дължината на маршрута е 4 км, които се изминават за 3 часа


Интерпретативен маршрут „Река” започва от с. Кости. Дължината на маршрута е 6 км, които се изминават за 5 часа. През месец май 2020 г. се опитахме да го преминем, но така и не успяхме да намерим изходната му точка - явно има нужда от обновяване на трасето и табелите по него.Ако решите да го преминете, информирайте се, дали вече е обновен.


 Въпреки че в новините видяхме, че заради протест пътят към Созопол е затворен, потегляме. За наш късмет вече може да се пътува безпрепятствено и отпрашваме ентусиазирано ! Има си движение, денят е събота, горещо и безветрено е – истинска пролет през март.


 В статиите в интернет пише, че интерпретативната пътека „Птици“ започва от с.Синеморец.Хубаво, но къде по-точно е началната точка – който е бил в Синеморец знае, че това не е малко селце, а се простира на доста голяма територия. Открих телефоните на хора, които работят към Природен парк „Странджа“ и звъннах, за да ни помогнат с ориентацията, но все пак в събота всички си почиват, освен това беше и Тодоровден, така че тази идея не проработи и ни стана ясно, че ще търсим на посоки.


 Отидохме над устието на Велека – там, където реката се влива в Черно море. Поогледахме се, но не видяхме и следа от пъкета, камо ли от табели. Ако не сте били тук, непременно се отбийте някой топъл летен ден. И най-красивите снимки не могат да предадат красотата на това място!


 Качихме се на колата и поехме обратно в посока към Ахтопол, от където дойдохме.Решихме да кривнем от пътя и преди моста завихме на ляво – така се озовахме на мястото, от където през лятото тръгват лодките за разходка и достигат устието, където до преди минути бяхме и ние. Мястото сега беше тихо, спокойно и най-важното – безлюдно! Има си беседки и камина, така че мястото е подходящо и за пикник с приятели. Нашата цел обаче беше да видим пътеката „Птици“ и интересните табели, снимки на които бяхме разгледали и се надявахме да зърнем вече.Първо забелязах една табела с формата на птица с разперени криле с информация за миграцията. Седнахме точно до нея на беседката с камината , за да се подкрепим и да решим сега на къде да поемем, когато Емо погледна нагоре към възвишението точно срещу нас и забеляза още една табела, а аз я припознах от снимките.Е, спор нямаше-намерихме, каквото търсихме! Заобиколихме от страни, за да си намерим по-полегато място и да стигнем по-лесно до върха. От там ни се разкри приказна гледка към реката и Странджа.Изградени са 8 малки табели със снимки и информация за различни птици – малък орел, къдроглав пеликан, царски орел, малък креслив орел, орел змияробикновен мишелов, бял щъркел и осояд.Така научихме, че: малкият орел снася само 2 яйца; къдроглавият пеликан се отдалечава от гнездовата колония до 20-30 км при търсене на храна; размахът на крилата на царския орел е от 180 до 215 см; при брачните игри мъжкият екземпляр от вида малкък креслив орел се издига на голяма височина и после „пада“с присвити крила като издава силни звуци; орелът змияр снася 1 яйце, което мътят и двамата родители; гнездото на обикновения мишелов може да достигне метър в диаметър и 80 см височина. 


Срещу тях е поставена друга голяма интересна табела, която онагледява размера на размаха на крилете на птиците.Първенец е скалният орел с размах, достигащ 225 см, а най-малък е малкият ястреб с размах до 80 см.


 Върнахме се обратно да беседката и тръгнахме покрай реката по течението като минахме под моста.Беше доста кално и пътека почти няма, но ние си проправяхме път с надеждата да стигнем до следваща табела…Очакванията ни се оправдахме - видяхме я не след дълго вляво от нас.Тя ни „разказа“ за тръстиковия цвъркач, който мъти 2 пъти в годината,както и за градинската овесарка, гнездата на която най-често са на земята,а пък окраската на ястребогушото коприварче наподобява това на ястреб,от където и идва името му.


 Не след дълго стигнахме до следваща табела-беседка, коята дава информация за гривестата чапла (защитена от Закона за биологичното разнообразие), малкия воден бик (най-голямото му предимство е търпението – той може да стои 15 мин в неудобна поза, без да помръдне, и в точния момент светкавично да улови нищо не подозиращата рибка)и големия корморан (единствената птица в света,която човек използва като жива въдица - и до днес в Китай хората си изкарват прехраната като ловят риба с одомашнени корморани).


 Продължихме напред и стигнахме съвсем близо до вливането на Велека в Черно море. Сред тръстиките съзряхме и самотен лебед. Напред пред нас имаше висока вишка за наблюдение на птици, но нямаше как да стигнем до там. Това май не е точно краят на интерпретативната пътека „Птици“, но ние не продължихме повече, тъй като беше много кално, пътека повече не се виждаше, нито пък още табели. Въпреки това, много доволни от разходката, поехме обратно към колата.И какво да видим – група хора идваше към нас! И през ум не ни беше минало, че ще срещнем още ентусиасти на това пусто място. Поздравихме се и отминахме.


 Ако обичате природата, птиците, Странджа и пролетта , както и кратките разходки, горещо ви препоръчваме да видите мястото.


 Ние се отправихме към любимия Ахтопол, за да продължим разходката в топлия ден в китното градче.


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: