Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

3 свежи идеи за разходка край морето за един ден плюс бонус отклонение от маршрута

 Време е за морски приключения и вълнуващи преживявания! Не само защото е лято, а защото тревогите, пренасищащи настоящия момент, ни дойдоха в повече, а според някои мъдреци нищо не пречиства така душата, както срещата с природата и потапянето в нея!


 Открихме го миналия септември и той се оказа скрито бижу за нас - плаж Аркутино. Намира се на около 30 км от Бургас и до там се достига за около 30-40 мин. След като завиете на ляво от главния път, ако идвате от Бургас , има място, за да паркирате и след това по дървена пътека сред дюните достигате до самия плаж. Да, има дюни - радост за окото ни! На скоро бяхме отново там и може би защото активният туистически сезон не беше започнал, ползването на чадъри и шезлонги беше безплатно. Това си е направо чудо в съвременния свят, вече толкова комерсиализиран, че нещо подобно ни кара да си мислим, че е станало нещо невиждано и нечувано. С мента в ръка и порция сафрид се обтегнахме под сянката на чадъра и се насладихме максимално на лукса да си лежим и да нищоправим в лятната жега. Срещу Аркутино е устието на река Ропотамо, за което ми бяха казвали, че е много красиво място и затова миналия топъл септември решихме това да е следващата ни спирка.  И така поехме към Ропотамо. Достигнахме до началото на пътеката, водеща към устието на реката. Там има бариера, на която оставихме колата, и продължихме пеша по стар асфалтов път. Разходката е изключително приятна, има и дебели сенки от гъстата гора, а и е лесна за вървене, така че не след дълго се озовахме на търсеното място. Всъщност първо излязохме на плаж, който макар и така добре закътан, не беше безлюден. Ние нямахме намерение да плажуваме и затова продължихме още малко напред, стигнахме до някаква стара ограда с врата, минахме през нея и ето го и него - мястото, на което река Ропотамо се влива в Черно море. Знаете усещането, което изпитвате, когато видите за пръв път нещо много красиво - чак се замайвате леко и се усмихвате безпричинно...И ни е така - щастливи от разходката и два пъти по-щастливи от гледката, направо онемяхме...От високия бряг добре се вижда и Аркутино, където бяхме до преди час. Спуснахме се надолу и се озовахме до сами реката и една лодка, люлееща се от леките вълни.


 Предоволни от разходката, поехме по обратния път и малко преди да стигнем до колата, зърнахме кълвач, който усърдно дълбаеше в кората на едно дърво.


 Вече идваше ред и на почивката, така че решихме да се отбием на плаж Перла до Приморско. Освен с резиденцията, която тъне в разруха, плажът би трябвало да е известен с абсолютното си безветрие. На Аркутино духаше много силен вятър, от който тук нямаше и следа. Предоволни от безветреното време се опънахме на плажа, за да съберем слънчеви лъчи и бронзов загар. Плажът е дълъг и широк, много чист при това, и другите летовници никак не ни смущаваха, нито ние-тях.


 На връщане към Бургас, стигайки до Аркутино, видяхме вляво от пътя табела с надпис "Водни лилии" и веднага решихме да ги видим. Обособена е пътека край водните лилии, за да може всеки, който желае, да им се наслади. Оказа се, че сме закъснели - в средата на септември те вече са прецъфтели. Въпреки това мястото е истински малък оазис - зелен, свеж и красив. Решили сме тази година да не пропуснем сезона на цъфтежа на тези прелестни цветя. Според табелите тук те цъфтят от юни до септември, но явно трябва да се дойде по-навреме.


За финал на днешната разходка се насладихме на рибни ястия в Рибарската махала преди Крайморие. Ако решите да похапнете там, внимавайте за отбивката, защото и ние често я пропускаме.


 Ех, вкусът на морето е неподправен, с всяка госина все по-омаен...


 


 


следваща статия
До Мальовица и назад -Около България
До Мальовица и назад

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: